Stimuleert elektronische muziek de hersenen meer dan andere muzikale genres?

Wie houdt er niet van naar muziek te luisteren? Of het nu gaat om het openbaar vervoer, met de auto, thuis of op straat, alles is goed om van gedachten te veranderen. Voor veel mensen wordt muziek gezien als rustgevend en laat het zich toe om te ontsnappen.

Studies hebben al aangetoond dat muziek de hersenen ten goede komt. Het kan bijvoorbeeld een staat van stress verzachten. Muziek grijpt ook in op de afscheiding van dopamine, het plezierhormoon. Afhankelijk van de context kan muziek spelen voor neurofysiologische, cardiovasculaire en respiratoire effecten. De lijst van de voordelen van muziek op het menselijk wezen is vrij lang, maar wat we moeten onthouden is het vermogen om tijdens een muzikale activiteit resistenter te zijn tegen hersens- of psychologische aanvallen. Maar hoe zit het met elektronische muziek? Stimuleert het de hersenen meer dan in andere muzikale genres?

Elektronische muziek is zeer brede term. Techno, house, deep-House, psytrance, acid, het bevat een schat aan genres en subgenres, waardoor de plezieren kunnen variëren. Fans van deze muziek ervaren vaak het welzijn dat wordt geassocieerd met psychomotorische effecten. Maar, waarom is dat zo?

Simpel, omdat het vaak muziek zonder teksten is, daarom zullen we ons meer concentreren op de klanken die door de muziek zelf worden geproduceerd, zoals de bas bijvoorbeeld. Dit muziek heeft de particulariteit van vaak repetitief te zijn, wat een toestand van trance veroorzaakt. Deze geïnduceerde toestand zal dopamine vrijgeven en ons de nijging geven om te bewegen.

Wanneer de muziek een zachte en kalme connotatie heeft, zal de adrenaline die in ons aanwezig is afnemen om ruimte te maken voor ontspanning. Echter, als het geluid sterk is, intens zoals bijvoorbeeld Techno, zal ons adrenalineniveau omhoogschieten. Dit is de reden waarom we bij het beluisteren van deze muzikale stijl vaak wil dansen. Het lichaam wordt voorzien met energie via positieve prikkels die naar de hersenen worden overgebracht en dit leidt tot enthousiasme en een goed gevoel. Hoewel de wereld van de nacht vaak verbonden staat met elektronische muziek, is het niet alleen in een nachtclub of rave parties dat we onze energie goed kunnen omzetten. Sommigen luisteren naar elektronische muziek om beter te presteren op het werk. Een zware bass en wat verschillende sonoriteiten geven de toon, moedigen ons aan om vooruit te gaan en de productiviteit op het werk te verbeteren.

Er is dus een dubbel inzet op vlak van elektronische muziek. Het ontspant en stimuleert tegelijkertijd. Als deze combinatie mogelijk is. Komt dat omdat er een verband bestaat tussen repetitieve momenten, die kalm kunnen zijn, daarna vermengd met spanningen of dynamische momenten waar het geluid over het algemeen sterker en intenser zal worden (de zogenaamde ‘drop’ in het jargon). Het geluid verschijnt dus als een wiegelied, waardoor we naar een andere wereld gebracht worden die van alle angst bevrijd is. Deze staat van welzijn gaat terug naar de oorspronkelijke gemeenschappen, iedereen is dan in symbiose met de muziek. Een beetje als primitieve samenlevingen tijdens de voorouderlijke riten, deze repetitieve kant van de muziek brengt ons in een soort van trans.

Tenslotte is er de kwestie van de drugs. Het is niet ongewoon dat elektronische muziek geassocieerd wordt met drugs. Natuurlijk kan de consumptie hiervan de effecten accentueren, waardoor het gevoel van comfort in een extreme staat ontstaat. Het kan echter de tegenovergestelde rol spelen door de afscheiding van neuromediatoren (neuronen die chemisch signalen naar een ander neuronen versturen) te verstoren. In de praktijk betekent dit dat men kan worden geconfronteerd met psychose, paranoia of geheugenproblemen. Muziek is al een medicijn op zich, als uw aandacht op de muziek gericht staat is het best mogelijk dat uw geen drugs nodig hebt om in een goede staat te raken.

Er is uiteindelijk een sterk psychologisch karakter weerspiegeld in elektronische muziek. Net als meditatie, is elektronische muziek een manier om de hersenen te stimuleren via de positieve golven. Net als Tibetaanse geestelijke liederen speelt elektronische muziek een beschermende rol. Het bereiken van een staat van volledig bewustzijn is het doel in het zoeken naar spirituele bevrijding, die staat van absoluut welzijn.

Subscribe to the Futurgrooves Blog

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications and newsletters by email.

Voeg je bij 1.416 andere abonnees

Geef een reactie