ALBUM VAN DE MAAND : ACTS OF REBELLION – ELA MINUS

In oktober 2020 bracht Ela minus, percussionist met analoge producties als handelsmerk, haar album «Acts of Rebellion» uit. Dit album met gevoelige, dansende en opstandige geluiden ging niet onopgemerkt binnen het Futurgrooves-team. Recensie van het album «Acts of Rebellion» voor dit eerste artikel van de serie «Album of the month».

ella minus with her musical gear

Ela Minus : Van percussie tot analoog.

Ela Minus, bracht haar eerste album « Acts of Rebellion » uit in oktober 2020. De jonge muzikant, componist en producer van Colombiaanse afkomst is vandaag de dag gevestigd in Brooklyn. Gabriela Jimeno aka Ela Minus is altijd door muziek gewiegd. Ze debuteerde in Colombia als drummer in haar hardcore punkband: Ratón Perez. Vervolgens verliet ze haar geboorteland om percussie te gaan studeren aan het prestigieuze Berklee College of Music in de Verenigde Staten. Eenmaal de percussies beheerst, zal de elektronische muziek van Boston nachtclubs de nieuwsgierigheid van Ela minus opwekken die aan een Master in elektronische productie en ontwerp zal beginnen. Deze jaren lieten haar ook toe om verliefd te worden op Jazz en analoge synthesizers. Vandaag de dag legt Ela Minus een verbluffend verband tussen punk, jazz, pop en Electro.

Ella Minus Vinyl Cover

Acts of Rebellion: rebellerend en gevoelig

Haar nieuwe album ‘Acts of Rebellion’ wordt getint door moderne en retro klanken die de realiteit van 2020 weerspiegelen: Een uitnodiging om het verboden te trotseren in tijden van pandemie. Tussen pakkende beats die de beste clubs waardig zijn en opzwepende geluiden, maakt Ela Minus de verheerlijking van opstand door kleine gebaren van het dagelijks leven.

Het is met «N19 5NF» dat Gabriela ons uitnodigt om een reis te maken tussen instrumentale tracks en beknopte teksten die een realiteit beschrijven die ons gemeen is. « They told us it was hard, but they were wrong » Ela Minus nodigt ons vervolgens uit om onze relatie met het verbod te heroverwegen. Hoog, repetitief, kalmerend, deze titel is de demonstratie van een toestand van lethargie die niets onoverkomelijk heeft.

Ela minus opent zich voor ons op met een ontroerend franchise via de titel « el cielo no es de nadie ». Met deze titel, gaat ze terug naar haar moedertaal, de teksten worden door een pakkende beat worden gedragen. Een zachte stem, verontruste adem, sentimentele tekst en openhartige bassen, Ela Minus stelt zich zonder omweg. Na de melancholie komt de opstand met « Megapunk », als een ontwaking, een klap, deze titel brengt ons terug naar clubs, lichten en eindeloze nachten.

Als een modderige en vage morgen markeert « dominique  » een nieuwe dynamiek, die van introspectie, van het ondervragen van een wereld die velen niet meer begrijpen. Het is door het mengen van haar moedertaal: Spaans en het Engels dat Ela Minus een manier heeft gevonden om haar passie over te brengen, op een ritme dat niettemin pakkend, zelfs avontuurlijk en vrolijk is.

Ella Minus performing live

De introspectie fase is achter ons, Gabriela pakt dan de kwestie van interpersoonlijke relaties aan in een waarneembare, elektronische, koude en uiteindelijk geruststellende chaos met de instrumentale titel « let them have internet » en met « Tony ». Dit tweede stuk komt snel aan, wekt ons op een rebelse toon! Uiteraard wordt het einde van het album Acts of Rebellion gekenmerkt door rebel en dissidente klanken, die een droomwereld oproepen, kalm, soothed en kalmerend. Het is met « Close », dat Ela Minus, begeleid door  Helado Negro haar album sluit. Een laatste verontrustende en bijna kinderachtige titel die ons eraan herinnert dat we net zo opstandig als we maar kunnen zijn, elkaar toch nodig hebben.

De vraag van het Futurgrooves team

«Acts of Rebellion», een desoriënterend album waar het Futurgrooves team van hield. Frank, emotioneel, persoonlijk en inclusief, dit album is zeker symbolisch voor een unieke en universele periode. « Acts of rebellion » stelt een vraag in zijn kielzog: Is het echt een daad van opstand om zichzelf een rebel te noemen?

Geef een reactie