ELZO DURT: FEEDBACK VAN DE BRUSSELSE GRAFISCH ONTWERPER

Het Futurgrooves-team legt het licht op de medewerkers en kunstenaars die het mogelijk maken het label Void Project te laten groeien. Maak kennis met een iconische Brusselse kunstenaar: Elzo Durt. De grafisch illustrator, ontwerper en auteur van de laatste 3 covers van The Void Project verwelkomt ons in zijn workshop voor een interview. Overzicht van de carrière van Elzo Durt en zijn passie voor muziek.

Elzo Durt : zijn background

Elzo Durt, een symbolische Brusselse kunstenaar van het underground scene, hij is een meester in de psyche & punk-kunst. Elzo is een fan van collage en gebruikt illustraties uit art nouveau, art deco, 19e-eeuwse gravures, nieuwe strips of popillustraties uit de jaren zestig en tachtig om ze te sublimeren door ze te assembleren volgens zijn wensen en orders van klanten.

Voor Elzo begint het allemaal bij het ERG (Institut de Recherche Graphique) waar hij in 2003 als grafisch ontwerper afstudeerde. Vervolgens opende hij zijn eigen galerie en uitgeverij Plin tub’ in Recyclart. Plin tub’ was de logische voortzetting van zijn eindwerk voor de erg, waarin beeldende kunst, publicatie, communicatie en muziek werden gemengd. Plin tub’ was volgens Elzo Durt het hol van vrijheid en ruwe kunst.


In bijna 20 jaar carrière heeft Elzo Durt gewerkt voor zowel muzikanten en labels, als voor media, collectieven en merken als Carhartt, Arbor Snowboards, le Recyclart, Voxer, Born Bad Records, The Oh Sees, Magnetix, La Femme, Laurent Garnier, Le Monde, La Libre, etc. Zijn werken zijn tentoongesteld van Europa, tot aan de Verenigde Staten.

Gepassioneerd door muziek, hij is ook DJ en mede-oprichter van de labels Teenage Menopause en Drink And Drive.

Elzo Durt is dus een onvermijdelijke kunstenaar, van de Belgische scene het is met altijd meer creativiteit dat hij zijn kunst tot zijn ambacht heeft gemaakt: laten we even terugkeren op zijn werk en zijn passies.

Elzo Durt: Het verleden moderniseren

Elzo Durt baseert zijn werk op illustraties omdat hij niet tekent. In zijn volle kennis van zijn bronnen werkt hij al zijn documenten numeriek om in precisie en vrijheid te winnen op het niveau van formaten en creativiteit wat hem bijvoorbeeld in staat stellen groot stukken te maken. Als je goed kijkt, zou je kunnen denken dat Elzo Durt een grens trekt tussen het verleden en het heden door zijn verlangen om het oude te moderniseren, “het idee is om moderne beelden te maken uit oude beelden. Ik pak graag leuke dingen uit het verleden op en speel op in de grens van dat thema.

Zijn kleurrijke en verwarrende universum mengt vreugdevol morbide en soms trash voorstellingen, terwijl de effectiviteit van zijn boodschappen behouden blijft. Zijn werken belichamen vandaag de dag een bepaalde vorm van surrealisme door de ontmoeting van verschillende tijdperken en universum. “Aan de ene kant beïnvloedt Surrealisme mij en aan de andere kant is het een kant die ik wil verdedigen, misschien omdat ik Belg ben.”, legt hij uit.

Elzo Durt: grafisch ontwerper door zijn liefde voor muziek

Elzo Durt’s liefde voor muziek was een van de redenen waarom hij begon te werken in grafisch ontwerp. Deze wereld heeft hem altijd aangetrokken en hij wilde er deel van uitmaken. Fan van punk en rock, hij doet geen kant in termen van muzikale smaken!

Vanaf zeer jonge leeftijd werd hij geschud door rockmuziek dankzij zijn vader “het eerste record dat ik kocht was London Calling from the Clash omdat mijn vader naar hen luisterde”, legt hij uit. Het is heel natuurlijk dat hij op de weg van rock’n’roll met een eerste echte muzikale slag door kwam dankzij Nirvana, “dit is de allereerste band die aan mij toebehoorde, ik was 11 jaar oud en het was een grote klap, en het is nog steeds zo. Het is een goede klap!” zegt hij.

Sindsdien heeft Elzo Durt kunnen samenwerken met zijn favoriete bands zoals Magnetix, Frustration, The Oh Sees, Jack Of Hearth.  «werken voor je favoriete bands is de Heilige Graal, echt te gek! Voor Frustration heb ik nog nooit de cover van het album kunnen en ik droom ervan!”. In deze kleine underground wereld legt hij uit dat het allemaal om de sociale relaties en ontmoetingen gaat. Misschien is dat zelfs waarom hij ervan houdt.

En hoe kunnen we over Elzo Durt en muziek praten zonder Born Bad Records, Teenage Menopause et Drink And Drive te benoemen?

Born Bad Records is het verhaal van een ontmoeting, een passie voor muziek en een vriendschap. Hij werkte lange tijd samen met JB – Jean Baptiste Guillot – en produceerde talloze recordcovers. Zijn psyche & punk universum paste perfect bij de explosieve identiteit van het Parijse label.

Hierna kwam  Teenage Menopause, zijn eerste label opgericht met zijn partner in de crime: Froos. Bij Teenage Menopause vinden we postpunk, garage, grunge, cold wave en andere niet-classificeerbare stijlen. “Teenage Menopause is een beetje zoals het kind van Born Bad, dat ons veel heeft beïnvloed en ik ben er erg trots op,” zegt hij. Teenage Menopause is een avant-gardistisch label dat het resultaat is van een mooie vriendschap en mooie feesten!

In 2020 richtte Elzo Durt Drink and Drive op met zijn vriend Valentino Sacchi, omdat hij zijn weg niet kon vinden in en rond Teenage Menopause, “Het was onmogelijk om te stoppen en ik wilde terugkomen op iets wat meer punk en brutaal was. We zijn dus begonnen met Valentino, het is veel minder pro dan Teenage Menopause,” zegt hij. Voor Elzo is Drink and Drive een manier om deel uit te blijven maken van een scène en om plezier te hebben zonder er te serieus over te zijn “we willen alleen maar records maken, lawaai!” legt hij uit. Dus wat kunnen we verwachten met Drink and Drive? Tot nu toe is er een Lo-Fi punk compilatie van Belgische bands in productie.

Elzo Durt: feedback

Auteur van de laatste 3 covers van The Void Project, Elzo Durt is een essentiële, nauwkeurige, luisterende kunstenaar die zich liet verleiden door het avontuur van het werken met een electro label met House & Minimal tints. Tenslotte de samenwerking The Void – Elzo is een mix van professionaliteit, nederigheid en trippy covers! Als het past, waarom niet?

Geef een reactie