Aleksander Vinter : De meest productieve kunstenaar van de electronische scene

Aleksander Vinter, alias Savant, is geen gewone electro-artiest. Geboren in Oslo, Noorwegen. Hij is autistisch met het Asperger syndroom. Bovenal is hij een van de meest productieve artiesten die we kunnen vinden. Sinds zijn debuut in 2009 heeft hij vierendertig albums uitgebracht, twintig EP’s, tweehonderd zes singles, negentien mixtapes. Een eindeloze en eclectische discografie die de overgrote meerderheid van de elektronische genres overkoepelt. Volgens hem heeft hij sinds zijn jonge leeftijd meer dan 11,000 nummers samengesteld.

Aleksander Vinter picture

Savant, het syndroom achter de artiestennaam

Aleksander Vinter lijdt aan het Asperger syndroom, een vorm van autisme. Hij heeft zijn handicap nooit verborgen en spreekt er openlijk over in een interview.

“Mijn jeugd was echt bijzonder. Ik ben autistisch en zweef door het leven als … een wolk. Voor mij ben ik geen kunstenaar, maar eerder een camera die in de lucht zweeft en zijn tijd besteedt aan het observeren van alles en nog wat.

“Ik maakte me geen zorgen over de mensen, ik wilde alleen maar spelen met mijn speelgoed, muziek maken, op men toetsenbord spelen, opnemen op tapes en dit sinds ik vier jaar oud ben.”

Hij werd gediagnostiseerd met het Savant syndroom door verschillende artsen. Het is een zeldzame aandoening die sommige mensen met autisme kan treffen, die een gebied van competentie en uitmuntendheid ontwikkelt dat contrasteert met de beperkingen als gevolg van hun handicap. Aleksander Vinter ontdekte dit toen hij nog maar een kind was, na een paar weken in het ziekenhuis testen te hebben afgelegd. Hij ging door enorm aantal tests, veelvoudige scanners, om de artsen zijn hersenen te laten bestuderen. Dit verschil komt, in zijn woorden, tot uitdrukking in de manier waarop hij kunst waarneemt. “het is alsof mijn muziek vormen neemt, die voor mij zinvol zijn.”

Hij beschrijft de ontdekking van dit syndroom als een openbaring. Hij besluit zijn verschil te accepteren en helemaal te investeren in wat hem fascineert, muziek. Hij maakte van zijn verschil een kracht en nam de naam van zijn syndroom aan als artiestennaam: « Savant ».

Een artiest met een eclectische discografie

Zanger, gitarist, piano en vele andere instrumenten, Aleksander Vinter is een ervaren muzikant. Hij zegt dat hij beïnvloed is door een verscheidenheid aan genres, van jazz tot blues, videogamemuziek en 8-bits muziek. Deze verscheidenheid aan invloeden wordt zeer duidelijk gevoeld als je zijn discografie beluisterd.

Elk album presenteert een zeer gemarkeerd thema dat zijn muziek in een zeer nauwkeurig universum transporteert.
Slasher (2018) verwijst naar de gouden eeuw van horrorcinema van de jaren zeventig’, ZION (2014) richt zich op oosterse invloeden, Protos (2014) is op zich een ruimte-opera en zo moet hij ook beluisterd worden. Cult (2013), doet ons denken aan kerkmuziek met zijn heilige melodieën en Alchemist (2012) is een parel waarin klassieke muziek, circus en piraatliederen worden vermengd. Een intrigerende cocktail die tot op de dag van vandaag nog steeds een van zijn populairste albums is. We vinden door zijn discografie nog steeds de elementen die de Savant sound kenmerken, namelijk gitaarriffs en 8-bit souds die zich mengen met de unieke invloeden van elk album.

Aleksander Vinter album covers of Protos (2014), Cult (2013) and Alchemist (2012)
Album covers van Protos (2014), Cult (2013) and Alchemist (2012)

Aleksander Vinter is geen anoniem, maar is vaak gemaskeerd als hij live optreedt. Savant is een extravagant en kleurrijk personage dat vaak op de covers van zijn albums aanwezig is. Hij draagt regelmatig een Guy Fawkes masker, een verwijzing naar de film V voor Vendetta.

Aleksander Vinter is een unieke artiest. Zijn discografie is net zo eclectisch als onevenredig. Elk album is een uitnodiging om te reizen, elk keer in een ander universum. Hij is ook een buitengewoon en extravagant personage, een echte muziekliefhebber die van zijn handicap een kracht heeft gemaakt.

Credits: Léo Marchandon

Geef een reactie